KartoffelSchmidt

Hvad giver mig den fantastiske længsel efter den smag af sæsonens første fine kartofler?

Der er nok ikke ret mange mennesker der ikke kan forestille sig duften og smagen af en ny kartoffel med lidt smør.

Formodenligt savler du allerede bare ved tanken om en kartoffelmad med nye kartofler, godt brød, mayonnaise, måske løg og lidt dild.

Kartoflen kom til Europa sammen med tobak og guld fra Sydamerika for ca. 500 år siden.

På det tidspunkt var korn hoved ernærings middel. Korn giver i forhold til kartofler ikke ret meget udbytte, er ret følsom overfor tørke og brænder nemt i en krig. I den tid var der tit hungersnød, og overbefolkning efter middelalderen fik folk til at tage nyt land, steder hvor kornafgrøder måske ikke voksede så godt.

Det ændrede sig til det bedre da kartoflen vandt frem. Forenklet var alt lykkeligt indtil kartoffelpesten kom i år 1847- 50.

Det var en katastrofe for Europa og i Irland alene døde der over en milion mennesker. Misvækst, skimmel eller kartoffelpest, en dyr lektie i sædskifte.

(Dyrker du økologisk og vil du have et sikkert udbytte, skal der gå mellem 5 og 6 år før du planter kartofler det samme sted igen.)

Kartoflen kom sent til Danmark. Efter hvad jeg kan finde blev der dyrket kartofler ved Fredericia omkring 1720 af Huguenotterne, men det var først efter "kartoffeltyskerne" begyndte at sælge kartofler i Viborg i 1760 erne at kartoflen begyndte at blive almindelig i Danmark.

Så min Nordiske gane har haft ca. 250 år til at vænne sig til kartofler :-) ?